6/7/11

PIRATES A LA VISTA!

Durada: 1 hora
Tipologia: Visita teatralitzada
Nivell educatiu: Educació infantil
Capacitat: 30
Preu: 90 € 
Informació: reserves@mmb.cat
Reserves: 93 342 99 29

DESCRIPCIÓ DE L'ACTIVITAT
D'històries de pirates n'hi ha moltes perquè avui en dia són personatges que es mouen en l'àmbit de la fantasia i evoquen episodis d'aventures, de viatges, de llibertat... Però què és un pirata? Quina imatge tenen i per què?

En aquesta activitat teatralitzada analitzarem l'esperit i les motivacions de molts homes i algunes dones per solcar els mars al marge de la llei, de la mà d'un autèntic pirata que precisarà de la col·laboració dels més petits per recuperar un fantàstic tresor.




OBJECTIUS

  • Introduir el fenomen de la pirateria entre els infants.
  • Fomentar el treball en equip.
  • Fomentar la idea de la solidaritat i la companyonia com a valors importants en la formació de l'individu.
  • Convertir el joc en una eina educativa.
  • Familiaritzar els infants amb un vocabulari bàsic relacionat amb la navegació i la pirateria.
CONTINGUTS
  • El fenomen de la pirateria: realitat més enllà del mite cinematogràfic.
  • Diferenciació entre pirates i filibusters.
  • Diferents tipologies de vaixells de vela.
  • Costums pirates. Vida quotidiana; atacs pirates.
  • Imatge pirata: banderes, noms, trets distintius...
  • Rudiments d'orientació marinera: proa-popa.
CAPACITATS
  • Pensar, crear, elaborar, explicacions i exposar-les en públic.
  • La importància del treball en equip. La importància de compartir.
  • Comportar-se d'acord amb unes pautes de convivència, col·laborant amb el grup.
  • Observar i explorar l'entorn immediat i participar en l'activitat.

RESUM DE L'ACTIVITAT
Puny de Ferro, el pirata del Museu Marítim de Barcelona, té a les seves mans el mapa d'un fantàstic tresor pirata, i està cercant una tripulació que l'ajudi a trobar-lo. Però abans, evidentment, aquesta tripulació s'haurà de formar per esdevenir una autèntica colla de filibusters ben entrenats en l'art de la pirateria. Serà l'excusa perfece per presentar als infants alguns conceptes relacionats amb el fenomen dels pirates, una realitat sovint allunyada de la imatge que puguin tenir, influenciada per contes i pel·lícules.

Després de la presentació de l'educador/a, que va caracteritzat/da de pirata, l'activitat es divideix en dues parts.

A la primera s'introdueixen conceptes bàsics i s'incideix en la importància del treball en equip i en la camaraderia per poder esdevenir autèntics pirates. S'explica què és un pirata, quines tipologies hi havia, què diferencia a un pirata d'un filibuster, i es porten a terme una sèrie d'activitats per transformar al grup en una tripulació pirata: la importància de les banderes pirates, el bateig pirata amb canvi de nom per guanyar-se una reputació, la indumentària pirata, la vida quotidiana a bord i a terra, els vaixells dels pirates.

Un cop el grup ha demostrat la seva vàlua com a tripulació pirata, comença la segona part, que consisteix en la recerca del tresor, seguint les instruccions del mapa que té en Puny de Ferro. La recerca portarà el grup a fer un recorregut per diverses sales del museu, posant en pràctica conceptes bàsics d'orientació, i s'aprofitarà també per analitzar diferents tipologies de vaixells. Finalment, un cop trobat el tresor amb la col·laboració de tot el grup, tornarem a incidir en els conceptes del treball en equip, el respecte pels compromisos adquirits, la solidaritat i la companyonia.

OBSERVACIONS
Amb l'activitat teniu la possibilitat de fer una visita lliure a les exposicions de l'MMB.
Podeu demanar informació i assessorament a l'equip educatiu del museu per preparar la visita o treballar-la amb més profunditat al centre educatiu.

Disposem també d'una caixa didàctica per treballar el tema de la pirateria a l'aula. És de préstec gratuït. Per formalitzar una reserva, envieu un correu electrònic a lopezdmq@mmb.cat. Més informació sobre aquestes i altres caixes clicant en el següent enllaç: Caixes Didàctiques

MATERIALS
Dossier docents


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada